19 oktober 2009

Fler feta än undernärda

Skrämmande siffror visar att det idag finns fler feta än undernärda på jorden. Det är tyvärr inte så att antalet undernärda minskat - utan i stället har andelen feta ökat drastiskt!

Övervikt dödar idag fler människor på jorden än vad hungern gör! Detta genom att övervikt ökar risken för en mängd sjukdomar. Bland några kan nämnas t.ex. hjärt- kärlsjukdomar, höga blodfetter (högt kolesterol) och diabetes typ II.

Bara diabetesvården kostar idag enorma summor för sjukvården och fortsätter ökningen av typ II diabets i den takt som vi har nu, skulle den ensam kunna kullkasta hela sjukvården i en inte allt för avläsen framtid!

I USA hade man 1950 1miljon diabetiker. Idag är den siffran 30 miljoner - bara i USA!!



Men - goda nyheter -det finns hopp!

Visste du till exempel att man kan bli frisk från diabetes typ II genom motion?!! Jo det stämmer faktiskt. Genom att människor med diabetes typ II ändrar livsstil och lägger till fysisk aktivitet till sitt liv kan man alltså bli helt fri från sjukdomen!

Det här med fysisk aktivitet är nämligen något av ett mirakelmedel mot massor av sjukdomar och olika ohälsosymptom vi upplever i västvärlden idag. Och störts hälsoeffekter har de som är helt otränade och börjar träna. Det kan handla om så lite som 30 min fysiskt arbete/ dag (ex. promenader) för att det ska ha stora positiva effekter på hälsan, om man tidigare varit helt inaktiv.



Sen är det ju även så att fysisk aktivitet även leder till ökat mentalt välbefinnande. Man blir gladare, och mer harmonisk, och satsar man på sin hälsa brukar det dessutom ofta leda till en positiv spiral - man blir inspirerad att äta nyttigare och för att man äter nyttigare vill och orkar man träna ännu mer, man blir gladare och piggare osv...

Så vad väntar du på? Ut och rör på dig! Uppmuntra dina barn att röra sig mer, bjud med grannen på kvällspromenaden eller joggingrundan, utmana dina arbetskompisar till något lopp, hoppa och skutta och dansa tillsammans hemma i vardagsrummet, kratta trädgården eller anlägg en ny rabatt... Se till att ha kul under tiden du rör dig så vill du bara ha mer och mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar