14 oktober 2009

GI

Ibland hör man folk säga "-Jag käkar GI" eller "- Är det GI-mat?".
Fast jag förstår vad folk menar med detta låter det jättekonstigt i mina öron. GI - glykemiskt index - är ju endast ett mått på hur mycket blodsockret stiger efter intag av en viss mängd kolhydrater.
En del människor vågar till exempel inte äta morot eftersom dom har hört att just morötter skulle ha ett högt GI. Men nu är det så att för att beräkna fram GI på en viss produkt så krävs det att man får i sig 50 gram kolhydrater av produkten - alltså inte 50 gram av produkten - utan 50 gram kolhydrater av produkten.
För att få i dig 50 gram kolhydrater av morot skulle du behöva äta knappt 1kg morötter - hur ofta gör du det? Och även om du gjorde det så är morötter sprängfyllda med nyttigheter; vitaminer, mineraler och antioxidanter så det är kanske inte det första vi skulle välja att avstå ifrån i så fall??

Det som är intressant är i stället vilken sorts kolhydrater du väljer att äta.
Du kan välja att äta kolhydrater med högt GI - alltså sådana kolhydrater som snabbt ger blodsockerhöjande effekt - eller kolhydrater med lågt GI, som ger en långsammare blodsockerstegring.
Höjs blodsockret mycket under kort tid kommer det att leda till att det sedan sänks ganska snabbt och dessutom mer än vad som behövs, detta pga att insulinutsöndringen blir stor.
Vid en långsammare blodsockerstegring får du en jämnare blodsockerkurva och kommer inte uppleva samma svackor i ork och humör som när blodsockret sjunker kraftigt när du ätit mat med högt GI.
Välj därför rätt sorts kolhydrater - kolhydrater som ger en långsam höjning av blodsockret!

2 kommentarer:

  1. Hej. Jätteintressant. Kan du tipsa om bra saker att käka!!!!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Menar du produkter med lägre GI? Det finns vissa saker man kan titta på för att få ett hum om var på GI-skalan produkten ligger. T.ex om det har en hård kärna eller skal runt sig så tar det längre tid för kroppen att bryta ner det och det blir en långsammare utsöndring av blodsocker - lägre GI. Ex råris kontra vanligt vitt ris eller bröd med hela frön kontra med vitt bröd.

    SvaraRadera