01 april 2010

Choklad i påskägget


Påsk är lika med påskägg. Påskägg fulla med godis. Och massor av godis dessutom. För många av oss kan det lätt bli lite för mycket av det goda. Hörde på radion i morse att vi i Sverige äter ca. 17kg godis/person och år! Det är nästan mest i världen.
Men om du nu hör till den skara som absolut måste ha något sött i påskägget, varför inte välja choklad i år i stället? Mörk choklad ska det vara. Och med så hög kakaohalt som möjligt. Mörk choklad innehåller antioxidanter som har en rad positiva effekter i kroppen. Forskning visar att ett regelbundet intag av kakao i ren form kan minska risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdom samt stroke. Dessutom innehåller choklad aminosyran tryptofan som påverkar serotoninet, må-bra-hormonet, i hjärnan och gör dig glad. Vill du så kan du med gott samvete unna dig lite mörk choklad i påskägget alltså! Glad Påsk!

4 kommentarer:

  1. Stämmer det att gravida ska ta det lugnt med mörk choklad under graviditet, speciellt under första delen pga missfallsrisk?? ELler är det bara rykten? Hur som helst, min bebis är stor och verkar välmående i magen så jag ska nog unna mig en bit eller två..eller tre :) kram kram

    SvaraRadera
  2. Hejsan!

    Gogglade lite och hamnade hos Dig.

    Jag har några frågor och hoppas de inte låter "dumma".

    Är det ”onyttigt” med fryst kycklingfilé som är marinerad eller innehåller saltlake? (Äter mycket kyckling i veckan) Om jag ska välja antingen saltlake eller marinerad, vilket är att föredra?
    Vad för kycklingfilé (märke) köper DU?

    Vissa säger att koka i kastrull är det bästa återuppvärmningsalternativen, medan andra säger mikro. Vad är sanningen?! Man blir ju förvirrad av de olika råden! Är det annars bäst att äta maten kall för att behålla näringen? Hur värmer DU Din mat?

    När man kollar innehållsförteckningen för vanligt ris och pasta så verkar de ha samma värden: 350kcal, 8g protein, 80g kolhydrater, 2g fett. Men vad ÄR då skillnaden mellan ris och pasta? För den som vill gå upp i vikt, vilken bör den föredra? Och vad bör den som vill gå ner i vikt föredra? (Ex. om man är bortbjuden, så man vet vilken man bör satsa på utifrån sitt syfte – att gå ner/upp i vikt). (Vet att det finns fullkornsvarianter etc.. men pratar nu om de "vanliga vita")

    Fazer Rågkusar (fullkornsbröd): Fullkornsrågmjöl, vatten, surdeg av fullkornsrågmjöl, fullkornsvetemjöl, rågfiber, salt, jäst. 100g: 260kcal, 7g protein, 2,4g fett, 53g kolhydrater (varav 2g sockerarter). 83% råg av spannmålet, 53% fullkorn.

    Vad är Din åsikt om detta? Nyttigt bröd? Bör bara de som vill gå upp i vikt äta bröd? (Så mycket snack om att man ska undvika bröd, pasta, ris etc..) Är kompakt bröd eller knäckebröd nyttigare är mjukt bröd?
    Går det att frysa in brödet utan att den förlorar näring/nyttighet? Och för hur länge isåntfall? Har hört att fryst bröd som får tinas upp innehas ett lägre GI, men förlorar den inte näring då?

    Är oliver och avokado lika "nyttiga"?

    Sista frågan nu! (Finally tänker du, om du ens orkar läsa igenom allt!)

    Är färdigköpt hummus nyttigt?
    T.ex. denna: Hummus (Alwadi märke)
    Ingredienser: Kikärter, sesampasta, salt, citronsyra E330.
    100g/ 170al, 7,3g protein, 15g kolhydrater, 8g fett.
    Ibland när jag har bråttom och inte hunnit laga mat så kan jag öppna en burk (380gram) och äta den istället! Det blir cirka 600kcal vilket en "måltid" brukas innehålla, right?! Är det onyttigt att göra så? (Vet inte om hummus ens är nyttigt eller ej..)

    Förlåt mig för alla dumma frågor, men är alltid så nyfiken och fundersam och vill alltid hitta svaren!

    Tack i förhand!

    SvaraRadera
  3. Hej Hannah!
    Oj, vad många funderingar och frågor! Kul att du är intresserad av vad du stoppar i dig och hur maten påverkar vår hälsa! Ska försöka svara på några av dina frågor, även om flera av dom kräver mycket längre svar än vad jag kan ge här.
    När det gäller kycklingfilé tycker jag du kan tänka som med all mat, på vad den faktiskt innehåller. Du vill ju äta kyckling och inte massa tillsatser, eller hur? Välj bort den färdigmarinerade kycklingen som oftast innehåller flera olika tillsatser, och marinera själv i stället. Då vet du vad du får i dig. Välj t.ex. honung, citron, örter etc.
    När det gäller uppvärmning så går meningarna i sär när det gäller mikro eller inte. Personligen använder jag micron ganska sparsamt. Jag kan värma eller tina något ibland, men annars föredrar jag att koka, eller ännu hellre ångkoka maten. Då behåller du alla näringsämnen bättre. Visst är det bra att äta råa/kalla grönsaker, men viss stärkelse kan inte brytas ner om man inte upphettar maten.
    När det gäller vitt ris/pasta; välj hellre råris eller quinoa framför vitt ris och pasta. Dessa har lägre GI och innehåller mer näringsämnen än vad vitt ris/pasta gör. Framföralt quinoa är väldigt nyttigt. (Det kan du läsa om här på bloggen i tidigare inlägg).
    När det gäller brödet du nämner ser det väl ok ut, men det beror ju på vad man är ute efter.Välj gärna bröd med hela frön som inte påverkar blodsockret lika snabbt och kraftigt som bröd med fint mjöl.
    Oliver och avokado innehåller bägge nyttiga fetter som vi ska se till att få i oss mer av. Låt dessa bli ett naturligt inslag i din kost.
    Hummus är nyttigt och bra men att ersätta en måltid med en burk hummus tycker jag känns lite tveksamt. Mat ska ju även vara sinnligt och att komponera en måltid med regnbågens alla färger ger dig dessutom massor med vitaminer och antioxidanter.
    Hoppas jag kunnat svara på några av dina frågor!

    SvaraRadera
  4. Kolla in Xocai chokladen, jättegod och supernyttig. Kallpressad choklad med acaibär och blåbär. :D MVH/ Py Öberg AtlasPROf Hör gärna av dig till mig om du vill veta mer om den. py@kvb.se

    SvaraRadera