25 september 2009

Anna Anka och sockret

Lyssnade på Rix Morron Zoo i morse när jag var ute och gick. Dom hade Anna Anka som gäst. Hon pratade bl.a om hur hon tycker att överviktiga människor sviker sin omgivning när dom inte tar hand om sig själva och sina kroppar. Då undrar jag bara hur Anna Anka gör detta? Visst hon är trådsmal och tränar mycket, men när panelen frågar henne vad hon brukar köpa med sig från Sverige till USA så svarar hon vetemjöl, sockerkaksmix, smågodis, räkost plus fler andra sockerstinna produkter som jag nu har glömt vilka det var!
Hur går detta ihop med hennes budskap att leva hälsosamt och ta hand om sig undrar jag?! Hälsa är ju inte bara att vara smal och vältränad. Man kan ju vara smal och vältränad men ändå inte vara särskilt hälsosam.

Vet du att vi i Sverige idag äter ca. 25kg tillsatt socker per person och år? (Totala sockerkonsumtionen ligger på ca.45kg/person och år!) Detta ska jämföras med konsumtionen för 100år sedan som låg på mindre än 1kg per person och år! Hur kunde det bli så här???
Vår förkärlek för den söta smaken - som är "inbyggd" i oss sedan generationer, söt smak betydde ju "ogiftig"/ok att äta - utnyttjas av matproducenterna. Socker är ju en relativt billig produkt som hjälper till att göra maten "godare".
Sockret finns över allt. Till och med i fiskgratängen du köper till lunch eller skinkan du lägger på mackan. För att inte nämna alla de produkter de flesta människor väljer att ge sina barn; fruktyoughurt, frukostflingor, söta pålägg, oboy, kex till mellanmål etc. Listan kan göras hur lång som helst.

När vi äter socker går detta snabbt ut i blodet - vi får ett högt blodsocker. Bukspottkörteln skickar då ut insulin för att sockernivån i blodet ska sänkas. Eftersom blodsockret stigit snabbt och högt, krävs mycket insulin. Resultatet blir att blodsockret snabbt sänks igen och vi får en blodsocker-berg-och-dalbana. Dessa kraftiga blodsockersvängningar påverkar humör, ork, tankeförmåga och prestation.
Sockret är dessutom boven i dramat till en rad olika sjukdomar, bl.a ökar socker graden av inflammation i kroppen, immunförsvaret försvagas, risken för att utveckla diabetes typ II ökar liksom risken att få för förhöjda blodfetter (högt kolesterol), detta i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, blodpropp osv.

Idag skulle jag vilja utmana dig till att bli mer medveten om det "dolda" sockret du stoppar i dig. Läs innehållsförteckningar och byt till en annan produkt om du ser att produkten innehåller tillsatt socker. Det kan t.ex stå sackaros, fruktos, glukossirap etc. Dra öronen åt dig och välj annan produkt om det slutar med -os, vilket betyder att det ofta är någon socker art.
Genom att så långt det är möjligt välja bort det tillsatta sockret gör du dig själv en tjänst och kroppen kommer att tacka dig!

Ha en bra dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar