30 september 2009

E-nummer

I dag skulle jag vilja att du tänker lite på vilken mat vi människor ätit genom årtusendena. Det har varit bär, frukt, fisk och skaldjur, kött, nötter, frön etc. Allt sådan naturen försett oss med när vi jagat, fiskat och samlat. Dessa näringsämnen är våra kroppar vana vid och kan klara av att bryta ner och utvinna energi av. Alltså mat vi mår bra av!

Men något har hänt med maten de senaste 50 åren. Fler och fler konstgjorda ämnen sätts till maten. Det kan vara ämnen som ska förhöja smaken (hos de billiga smaklösa råvarorna), ämnen som ger slutprodukten en annan konistens, ämnen som gör att matens hållbarhet förlängs osv. Listan kan göras hur lång som helst.
Alla dessa kemiska ämnen är inget som förekommer naturligt, och är främmande för kroppen. Det är inga ämnen som kroppen traditionellt sett känner igen och vet hur den ska bryta ner. Resultatet blir att immunförsvaret försvagas, du blir mer mottaglig för olika sjukdomar, dessutom skapas ofta andra giftiga biprodukter i nedbrytningsprocessen.

Det här med tillsatser i maten och alla olika E-nummer är något som många tycker är krångligt att sätta sig in i. Man orkar inte läsa dom långa innehållsförteckningarna och struntar helt enkelt i det. Men eftersom flera av tillsatserna inte är speciellt bra för vår hälsa kan du göra dig själv en tjänst om du blir lite mer medveten om vad det är livsmedelstillverkarna stoppar i vår mat. Flera av ämnena är cancerframkallande, kan skapa astma och allergier, orsaka migrän, resultera i överaktivitet hos barn osv. Listan kan göras lång.

Om du aldrig funderat på detta förut och känner att du vill ta tag i detta men inte vet var du ska börja, tycker jag att du ska börja med att utesluta framför allt följande ämnen ur din mat:
  • E 621 smakförstärkare. Finns ofta i kryddblandningar, buljong etc. Kan bl.a orsaka allergiska reaktioner, migrän, göra barn hyperaktiva, agressiva och oroliga etc.
  • E 250 cancerogent ämne som ofta finns i bl.a charkprodukter
  • Härdade och delvis härdade fetter. Finns bl.a i många kakor och kex.
  • Azo-färgämnen. Var tidigare förbjudna i Sverige men blev återigen tillåtna när vi gick med i EU. Finns främst i kakor, godis, glass. Kan orsaka allergiska reaktioner, beteendeförändringar (främst hos barn) etc.
Vill du veta mer kan jag tipsa om http://www.utbildningscenter.se/ där Tommy Svensson skriver om tillsatser. Han har även ett nyhetsbrev du kan prenumerera på. Där kan du även köpa ett häfte "Handbok för den kräsne konsumenten" som tar upp E-numren, förekomst och dess påverkan. Kanske har du läst böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara" av Mats-Eric Nilsson?Annars kan jag varmt rekommendera dessa.

Lycka till på vägen mot ditt nya hälsosamma liv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar