01 oktober 2009

Fett som fett?

Dr. Annika Dahlqvist, förespråkare för LCHF- dieten, var i stan och föreläste igår. Jag var själv inte där och lyssnade, men har ändå inte kunnat undvika debatten hon skapar runt sig och sitt budskap. LCHF står ju som ni kanske vet för Low Carb High Fat, dvs. en kost med lite kolhydrater och mycket fett.
På 80- och 90-talet var alla livrädda för fett och menade på att om man ville bli smal skulle man undvika allt vad fett heter. Numera vet vi att vi behöver fett och att fett ska ingå i en balanserad och näringsrik kost. Men det finns ju fett och fett. Det gäller att välja bra/rätt sorts fetter.
Bra fetter är bland annat de fetter som finns i t.ex kallpressad oliv- och rapsolja, nötter, avokado, oliver, samt de livsnödvändiga fiskfetterna. Dessa har en rad positiva effekter på din hälsa; de minskar bl.a risken för hjärt-kärlsjukdomar, förebygger åderförfettning, minskar graden av inflammation i kroppen osv.
Utmana dig själv de närmaste veckorna och byt ut så mycket som möjligt av dina margariner, lättmargariner, friterad mat och vad det nu kan vara. Ta för vana att ringla olivolja över salladen, prova mosad avokado på mackan, käka lite nötter till mellanmål och ät fet fisk minst tre gånger iveckan.
Du tar stormsteg mot ett friskare och hälsosammare liv!

2 kommentarer:

  1. Lax är det enda vi lagar.. har du några andra lätta tips på fisk?? Kram

    SvaraRadera
  2. Hej Karin!
    Menar du tips på att få dig fet fisk i vardagen? Prova i så fall även fisk till andra måltider som frukost och mellanmål. Då kan t.ex makrill i tomatsås vara ett bra alternativ (då får du dessutom i dig lykopen via tomaterna). Lägg på en grov macka eller ät tillsammans med gröna bladgrönsaker, groddar etc. Eller ät sill (innehåller dock en del socker).
    Om du menar recept på fisk så finns det ju massa kul man kan göra, endast fantasin sätter gränser. Prova att fylla lax med fetaost och soltorkade tomater, getost eller tapenade. Eller gör en thaigryta med olika sorters fisk och skaldjur, koriander, chili och kokosmjölk. Ugnsbaka hel fisk på saltbädd och servera med rostade grönsaker och något nyttigt gryn typ quinoa, kamut, bulgur etc. Lycka till!

    SvaraRadera