18 november 2009

Rädd om hjärtat?


Hjärtat är ju som bekant kroppens viktigaste muskel. En muskel som det med andra ord är väldigt viktigt att ta hand om och vara rädd om. Och hur gör vi det då? Jo bland annat genom fysisk aktivitet, som är den enskilt viktigaste faktorn för att behålla ditt hjärta friskt och starkt!

När du tränar har detta mycket positiva effekter på hjärtat! Det som händer är bland annat att syretillförseln till hjärtat ökar, mer blod per slag kan pumpas ut i kroppen och - inte minst viktigt - hjärtat behöver inte pumpa lika ofta som tidigare! Dvs du sparar hjärtat.


Du känner säkert till att regelbunden konditionsträning sänker din vilopuls, men har du någon gång tänkt på hur mycket detta gör för att minska belastningen på hjärtat? Säg t.ex att en person som har 75 i vilopuls börjar träna regelbundet. Efter en tids regelbunden träning har personens vilopuls sjunkit till 60; dvs en minskning med 15 slag per minut. Detta gör en minskning med 900slag/timme eller 21 600slag/dygn eller häpnadsväckande 151 200 slag/vecka! Även om pulsen är förhöjd under de träningspass som genomförs och även delvis därefter motsvarar denna pulshöjning endast ca 10 000slag/ vecka.
Vinsten för hjärtat blir ändå mer än 140 000 färre slag per vecka. Tänk på vad detta bli på ett år eller i ett livslångt perspektiv!! Otroligt eller hur?!

Så vad väntar du på? Ut och ta hand om ditt hjärta :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar