10 mars 2010

Tillsatser


Ingen har väl kunnat undå senaste årets debatt kring E-nummer och tillsatser i mat. Böcker har skrivits och ämnet har debaterats i media. Bra! Producenterna blir härigenom mer medvetna om att vi konsumenter faktiskt bryr oss om vad vi fyller våra kroppar med. Men många gånger kan all info kring detta kännas som en djungel, och frågorna blir ofta "vad ska jag köpa och vad ska jag välja bort?"
Om du vill börja med att äta lite "renare" mat så kan jag tipsa dig om att i första hand välja bort följande ämnen:
- Smakförstärkare, E621-E626. Benämns även med namn som slutar på "...glutamat". Finns i buljong, kryddblandningar, chips etc.
- Azofärgämnen, flera olika E-nummer. Används i godis, kakor, läsk etc. Azofärgämnen var tidigare förbjudna i Sverige, men blev tillåtna efter inträdet i EU.
- Härdade och delvis härdade fetter. Finns i många kakor och kex t.ex.
- Lightprodukter - om du inte är diabetiker så klart.
Visst finns det mycket mer vi ska undvika att stoppa i oss, men redan genom att välja bort ovanstående produkter har du gjort din kropp en stor tjänst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar