27 april 2010

Variation på köttfärssåsen

Har du barn misstänker jag att det allt som oftast bli köttfärssås till middag? Så är det i alla fall hos oss. Köttfärssås är ett utmärkt sätt att få i barnen nyttigheter tycker jag.
Brukar du blanda i krossade eller passerade tomater i köttfärssåsen? Om inte, så tycker jag att du ska börja med det bums! Tomater innehåller nämligen lykopen, ett ämne som på senare år fått stor uppmärksamhet på grund av sina hälsofrämjande egenskaper. Lykopenet blir mer tillgängligt och frigörs i större mängd efter upphettning.
Prova även att blanda i t.ex riven morot, vitlök och någon form av bönor eller linser. Jag tycker kidneybönor funkar bra! Krydda med oregano, örtsalt, kanske lite soya och ketchup. Och vips har du en nyttig och härlig köttfärssås som barnen - och du - kommer att älska! Servera med quinoa, kamut eller bulgur för omväxling.

2 kommentarer:

  1. Låter gott. Men finns det inte kemikalier i koserverade tomater som man bör undvika?

    SvaraRadera
  2. Köttfärsås är barnfamiljens bäste vän. Det som är så bara är att den går att variera i oändlighet; med eller utan morötter, ärtor, palsternacka, bönor, linser ja listan kan göras lång.

    SvaraRadera