14 januari 2015

Juicefasta Dag 14

Tänk att två veckor gått så fort och lätt ändå. Två veckor då jag boostat kroppen med massor av nyttigheter. Det nya året kunde inte börjat bättre! Under de här två juice-veckorna har jag ju verkligen frossat i frukt och grönt.

Det som slår mig nu när jag börjar äta, är hur lite grönsaker och frukt man faktiskt får i sig även om hela måltiden är vegetarisk. Jag ska definitivt fortsätta att dricka egna juicer som komplement. 
Några fördelar med juicerna är ju att:

- det är ett snabbare och mer effektivt sätt att få i sig näringsämnen. 

- De olösliga fibrerna är borta men de lösliga fibrerna är kvar i juicen. Detta gör det lättare för människor som är känsliga för fibrer och kanske har svårt att äta vissa grönsaker, att få i sig frukt och grönt och därmed tillgodogöra sig näringsämnena. 

- De kan hjälpa oss att äta nyttigare. Om man inte äter mycket frukt och grönt kan juice vara ett bra - och kanske roligare - alternativ. 

Min dag såg ut så här: 

Frukost 
Goda gröna avokadoyoghurten idag med. Toppade med svarta vinbär. Mumsigt!

Mellanmål
Förmiddagens mellanmål fick bli en banan - vältuggad :-) ( När man börjar äta efter en fasta är det noga att tugga, tugga och åter tugga)

Lunch
Till lunch stekte jag lite fänkål i cocosolja. Stekte även färsk spenat och pressade över vitlök. Älskar det! Synd bara att spenaten krymper ihop så. Vill ju bara ha mer! Serverade med resterna av grönsaksmoset från igår. 


Ser kanske inte så gott ut, men det var helt okej!

Mellanmål
Juice på
2 apelsiner
2 morötter
1 bit ingefära

Vad gott det var med en juice! Jag åt några valnötter till. 

Middag
Ugnsrostade grönsaker med cocosolja, lite citron och örtsalt. Hade morot, palsternacka, fänkål, zucchini och polkabetor. Gott som alltid med grönsaker i ugnen. 

Ja, då var dessa veckorna gjorda och därmed avstampet in i en nyttigare vardag. Fortsättning följer..

Vill än en gång tacka er alla för glada tillrop och uppmuntrande feedback! Målet med denna bloggen är ju inte bara att dokumentera min resa mot en hälsosammare vardag, utan lika mycket att inspirera andra!

6 kommentarer:

  1. Hej Ulrika, varför använder du cocosolja? Är det nyttigare än tex olivolja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! De flesta oljor tål upphettning dåligt. Strukturen i oljan förändras vid upphettning och det bildas ämnen som inte är bra för oss. Kokosolja är ett undantag. Den tål upphettning bättre än andra oljor. Koksolja är också otroligt nyttigt och har många positiva hälsofördelar. T.ex inflammationshämmande, hjälper till att ta upp andra vitaminer och mineraler bättre, stärker immunförsvaret, bra för hud och hår etc.

      Radera
  2. Hej Ulrika, nu är vi ett helt gäng som ska sätta igång i slutet av januari!
    Här kommer en massa frågor:
    * Om man vill köra en veckas juicefasta totalt, hur ska man tänka med upp och nedtrappning? Kan man ha en dag i varje ända och så fem dagars ren fasta? Eller finns det någon minimitid om det ska vara någon idé?
    /Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena! Kul med flera som ska fasta! Det finns ingen minimitid för fasta, men det beror ju lite på syftet och vad man vill uppnå. När det gäller upp-och nedtrapppning så tror jag det är bra att göra övergången så mjuk som möjligt för kroppen. Speciellt efter en fasta är det ju viktigt att succesivt införa fast föda igen, och att då tugga maten noga.Om ni bara har möjlighet att göra detta i totalt en vecka, kan det ju vara bra att man är extra noga med vad man äter dagarna innan/efter fastan. Minska t.ex portionerna lite dagarna innan och drick mycket vatten. Likaså dagarna efter. Då kanske man bör vänta med kött ytterligare några dagar, och försöka satsa mer på vegetarisk kost utan gluten och mjölkprodukter. t.ex

      Radera
  3. Fler frågor: måste man sluta med kaffe under tiden?
    Vilken sorts te dricker du under fastan?
    Kan man fuska med färdig juice om man har bråttom eller är hungrig och befinner sig långt från juicepressen?
    /Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen! Eftersom en stor del av syftet med fastan handlar om att rena och avgita kroppen, tycker jag att man ska avstå från kaffet. Detta kan vara jättejobbigt för många och ofta får man huvudvärk. Detta går över efter några dagar.Drick istället ekologiska örtteer om du är sugen på något varmt under fastan. Själv dricker jag Yogite. Självklart kan du köpa juice och dricka, men var noga med att det är färskpressad och inte från koncentrat. Du kan ju också göra juice hemma och ta med dig i en kylbag. Juicen håller sig några dagar i kylskåp. Lycka till!

      Radera