19 oktober 2009

Fler feta än undernärda

Skrämmande siffror visar att det idag finns fler feta än undernärda på jorden. Det är tyvärr inte så att antalet undernärda minskat - utan i stället har andelen feta ökat drastiskt!

Övervikt dödar idag fler människor på jorden än vad hungern gör! Detta genom att övervikt ökar risken för en mängd sjukdomar. Bland några kan nämnas t.ex. hjärt- kärlsjukdomar, höga blodfetter (högt kolesterol) och diabetes typ II.

Bara diabetesvården kostar idag enorma summor för sjukvården och fortsätter ökningen av typ II diabets i den takt som vi har nu, skulle den ensam kunna kullkasta hela sjukvården i en inte allt för avläsen framtid!

I USA hade man 1950 1miljon diabetiker. Idag är den siffran 30 miljoner - bara i USA!!



Men - goda nyheter -det finns hopp!

Visste du till exempel att man kan bli frisk från diabetes typ II genom motion?!! Jo det stämmer faktiskt. Genom att människor med diabetes typ II ändrar livsstil och lägger till fysisk aktivitet till sitt liv kan man alltså bli helt fri från sjukdomen!

Det här med fysisk aktivitet är nämligen något av ett mirakelmedel mot massor av sjukdomar och olika ohälsosymptom vi upplever i västvärlden idag. Och störts hälsoeffekter har de som är helt otränade och börjar träna. Det kan handla om så lite som 30 min fysiskt arbete/ dag (ex. promenader) för att det ska ha stora positiva effekter på hälsan, om man tidigare varit helt inaktiv.



Sen är det ju även så att fysisk aktivitet även leder till ökat mentalt välbefinnande. Man blir gladare, och mer harmonisk, och satsar man på sin hälsa brukar det dessutom ofta leda till en positiv spiral - man blir inspirerad att äta nyttigare och för att man äter nyttigare vill och orkar man träna ännu mer, man blir gladare och piggare osv...

Så vad väntar du på? Ut och rör på dig! Uppmuntra dina barn att röra sig mer, bjud med grannen på kvällspromenaden eller joggingrundan, utmana dina arbetskompisar till något lopp, hoppa och skutta och dansa tillsammans hemma i vardagsrummet, kratta trädgården eller anlägg en ny rabatt... Se till att ha kul under tiden du rör dig så vill du bara ha mer och mer!

14 oktober 2009

GI

Ibland hör man folk säga "-Jag käkar GI" eller "- Är det GI-mat?".
Fast jag förstår vad folk menar med detta låter det jättekonstigt i mina öron. GI - glykemiskt index - är ju endast ett mått på hur mycket blodsockret stiger efter intag av en viss mängd kolhydrater.
En del människor vågar till exempel inte äta morot eftersom dom har hört att just morötter skulle ha ett högt GI. Men nu är det så att för att beräkna fram GI på en viss produkt så krävs det att man får i sig 50 gram kolhydrater av produkten - alltså inte 50 gram av produkten - utan 50 gram kolhydrater av produkten.
För att få i dig 50 gram kolhydrater av morot skulle du behöva äta knappt 1kg morötter - hur ofta gör du det? Och även om du gjorde det så är morötter sprängfyllda med nyttigheter; vitaminer, mineraler och antioxidanter så det är kanske inte det första vi skulle välja att avstå ifrån i så fall??

Det som är intressant är i stället vilken sorts kolhydrater du väljer att äta.
Du kan välja att äta kolhydrater med högt GI - alltså sådana kolhydrater som snabbt ger blodsockerhöjande effekt - eller kolhydrater med lågt GI, som ger en långsammare blodsockerstegring.
Höjs blodsockret mycket under kort tid kommer det att leda till att det sedan sänks ganska snabbt och dessutom mer än vad som behövs, detta pga att insulinutsöndringen blir stor.
Vid en långsammare blodsockerstegring får du en jämnare blodsockerkurva och kommer inte uppleva samma svackor i ork och humör som när blodsockret sjunker kraftigt när du ätit mat med högt GI.
Välj därför rätt sorts kolhydrater - kolhydrater som ger en långsam höjning av blodsockret!

06 oktober 2009

Frukt och nötter

Ibland är det dom små sakerna som gör det! Som när jag idag trött och lite stressad hoppade in i bilen efter ett långt möte, och upptäckte att där låg mitt stora saftiga äpple och min lilla låda med nötter jag packat tidigare i morse och bara väntade på mig! (Hade helt enkelt glömt av att jag lagt in dom där innan jag for iväg...)
Kan bara meddela att detta lilla mellanmål gjorde en enorm skillnad - både för mig och för min omgivning ;-) - när jag en timma senare anlände hemma.
Istället för att trött efter dagen och med superlågt blodsocker rasande kasta mig över första bästa tilltugg -gärna något sött och onyttigt - kunde jag lugnt och (relativt) harmoniskt landa hemma med ett blodsocker i balans :-) !

Om du tål nötter skulle jag vilja tipsa dig om att alltid ta för vana att ha med en liten påse med nötter och frön att ta till när du har svårt att annars få i dig något nyttigt. Nötter tillsammans med en frukt är ett perfekt mellanmål. Självklart ska du välja naturella nötter. Inte saltade eller kryddade. Gör din egen favoritblandning av t.ex mandlar, hasselnötter, valnötter, pumpafrö, gojibär etc. En handfull eller sisådär 10-20 nötter är lagom.

02 oktober 2009

Smoothie

Måste bara hylla detta fantastiska mellanmål - smoothie! Helt perfekt som mellis till barnen efter skola och dagis. Eftersom barnens förkärlek för grönsaker kan diskuteras så tycker jag detta är ett helt perfekt sätt att se till att barnen får i sig mycket nyttigheter på en gång.
När jag började göra smoothies, eller när barnens kompisar som inte vet vad smoothie är kommer på besök, brukar jag förklara att det är en sorts milkshake - bara för att dom ska tro att det är gott innan dom ens smakat. Smart va?! Nu för tiden räcker det med att jag säger att nu ska vi snart äta mellanmål så skriker dom i kör "smoothie"!

När man läser recept på smoothies innehåller dom ofta vaniljsocker eller honung eller kanske rent av socker! Detta tycker jag är helt onödigt - om man i stället alltid har med en banan eller två. Då får man den söta smaken naturligt och konsistensen blir dessutom bättre.

Mina smoothies kan se ut ungefär så här:
Frysta bär, t.ex jordgubbar, hallon, blåbär etc. ( Allt, eller något av det. Prova även med apelsin eller äpple i för omväxling.)
Banan. (Brukar ta 1st till 2 pers och 2st till 4-5 pers.)
Naturell ekologisk yoghurt, någon el. några dl. Prova dig fram.
Äpplejuice eller havremjölk - till lagom kosistens.
Mixa med mixerstav. Klart!
Servera i glas med sugrör. Mums även för vuxna!

Toppa gärna med psylliumfrön - toppen för dom goda bakterierna i magen!
Ibland lägger jag även i lite hackad spenat eller ett ägg. Barnen protesterar inte alls, känns inte på smaken - om du inte lägger i för mycket spenat så klart.
Vill du lyxa till det nån gång - som min man gör när inte jag ser...kan du lägga i en klick glass :-)

01 oktober 2009

Fett som fett?

Dr. Annika Dahlqvist, förespråkare för LCHF- dieten, var i stan och föreläste igår. Jag var själv inte där och lyssnade, men har ändå inte kunnat undvika debatten hon skapar runt sig och sitt budskap. LCHF står ju som ni kanske vet för Low Carb High Fat, dvs. en kost med lite kolhydrater och mycket fett.
På 80- och 90-talet var alla livrädda för fett och menade på att om man ville bli smal skulle man undvika allt vad fett heter. Numera vet vi att vi behöver fett och att fett ska ingå i en balanserad och näringsrik kost. Men det finns ju fett och fett. Det gäller att välja bra/rätt sorts fetter.
Bra fetter är bland annat de fetter som finns i t.ex kallpressad oliv- och rapsolja, nötter, avokado, oliver, samt de livsnödvändiga fiskfetterna. Dessa har en rad positiva effekter på din hälsa; de minskar bl.a risken för hjärt-kärlsjukdomar, förebygger åderförfettning, minskar graden av inflammation i kroppen osv.
Utmana dig själv de närmaste veckorna och byt ut så mycket som möjligt av dina margariner, lättmargariner, friterad mat och vad det nu kan vara. Ta för vana att ringla olivolja över salladen, prova mosad avokado på mackan, käka lite nötter till mellanmål och ät fet fisk minst tre gånger iveckan.
Du tar stormsteg mot ett friskare och hälsosammare liv!